De heer J.J. (Jack) van Egmond (75 jaar) uit Nijverdal ontving zondagmiddag 11 april 2021 op Vliegveld Hoogeveen uit handen van burgemeester Anneke Raven een Koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de Nederlandse luchtvaart. De uitreiking van het Koninklijke onderscheiding vond plaats ter gelegenheid van de voltooiing van de restauratie van de unieke Fokker D.21. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft de heer Van Egmond benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Jack van Egmond zet zich al vele decennia in om de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis levend te houden door historische vliegtuigen te restaureren. Sinds 1975 heeft hij 37 vliegmachines gerestaureerd of herbouwd, waaronder een aantal bijzondere kisten, waarvan er in de wereld nog slechts enkele exemplaren zijn, zoals de Fairchild PT26a, de Bücker Jungmann, Klemm 35D, Koolhoven FK51, Hendri Farman HF20, Fokker Spin en de DeHavilland Tiger Moth. Hij restaureerde deze toestellen in zijn vrije tijd en betrok hier studenten luchtvaarttechniek bij om zijn kennis en kunde aan hen over te dragen.

Fokker D.21
Eén van de unieke vliegtuigen die herbouwd is onder leiding van de heer Van Egmond, is de Fokker D.21, een gevechtstoestel van de Nederlandse Luchtmacht dat werd ingezet tijdens de Duitse inval in mei 1940. De heer Van Egmond verzamelde gedurende zijn leven bouwtekeningen van de Fokker D.21 om het toestel te kunnen herbouwen. In 2012 was de set met 411 tekeningen en andere gegevens compleet om de herbouw van het Fokker-vliegtuig eigenhandig samen met zijn kleinzoon te kunnen starten. Vanaf 2018 heeft een ploeg van 23 vrijwilligers gewerkt aan de herbouw. Sinds september 2020 is de Fokker D.21 luchtwaardig. Dit vliegtuig is het enige exemplaar van dit type dat ter wereld nog bestaat. De luchtdoop van de Fokker D.21 staat gepland voor juni 2021.

Z.K.H. Prins Bernhard
De decorandus leidde van 1990 tot 1995 de herbouw/restauratie van een Spitfire MK732, een luchtgevechtstoestel van de Nederlandse luchtmacht, dat dienst deed voor de luchtstrijdkrachten van 1946 tot 1953. De regel van de Nederlandse luchtmacht is dat alleen een militair mag vliegen in deze Spitfire. Z.K.H. Prins Bernhard verleende de heer Van Egmond daartoe de rang majoor, waardoor hij met de gerestaureerde Spitfire mag vliegen. Zo vloog de heer Van Egmond in juni 1994 ook met Spitfire MK732 boven Normandië tijdens de 50-jarige herdenking van D-Day. Ook vervoerde Jack van Egmond de Spitfire op verzoek van Z.K.H. Prins Bernhard op een aanhanger naar Paleis Soestdijk, zodat het toestel door hem bekeken kon worden. In 1998 droeg de decorandus het toestel over aan de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht.

Opleiding luchtvaarttechniek
Daarnaast is de heer Van Egmond medeoprichter van de opleiding luchtvaarttechniek bij het Deltion College in Zwolle. Tot zijn pensionering in 2010 was de heer Van Egmond werkzaam als docent luchtvaarttechniek. De hangar waar de studenten luchtvaarttechniek praktijkles krijgen, is naar Jack van Egmond vernoemd. Inmiddels zijn ruim zevenhonderd leerlingen afgestudeerd in de luchtvaarttechniek.